Monday, November 28, 2011

Roti Tuna

Salam..

Saya meroti lagik..
kali ni ROTI TUNA plak..
ngeeeee...
sodap!!!
dalam manja kedemaman, mummy masih dpt meroti...
ala main tekan2 aje kan...
muahahahahahaha

BAHAN DOH 
250 gram high protein flour
50 gram gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 gram mentega
125 ml air

CARA MEMBUAT DOH 
 Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).

Inti Tuna :

Tuna dalam tin
Sedikit mayonis
1 biji bawang besar, dipotong dadu
Sedikit daun sup dan daun bawang
Air perahan limau (1 biji)
*Gaulkan semua bahan dalam mangkuk.

Topping
Mayonis
parsley

Cara membuat roti tuna:
- Apabila doh roti sudah naik mengembang, bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil
- Bulat2kan doh, dan leperkan semula untuk memasukkan inti tuna. Kemaskan doh. Masuk ke dalam paper cup, dan biarkan roti mengembang sekali lagi. Panaskan oven pada suhu 190 darjah celcius.
- Dan apabila doh sudah mengembang sepenuhnya, sapukan lebihan telur di atas permukaan roti. Picitkan mayonis ikut suka, dan taburkan sedikit parsley.
- Bakar dalam oven selama 12-15 minit.








No comments:

Post a Comment