Salam …
Hikhikhik… oleh kerana stress so aku berjaya bikin kek…. Lalalalalalalaalla
Kek Pandan versi chef hanieliza…. Ngeh ngeh ngeh…
Daddy da lama belikan buku resepi tuh baru kali ni nak cube..
Pes time… hakhakhak..
Tapi I tell u mmg kebabom weh… selama ni asik duk wat choc cake or cheese cake kan..
La ni ubah selera mengikut bahan yang ade dlm kitchen ajer…
Ternyata sodap…. Tp like usual ttp ade versi derhaka….
Aku bakar dgn kaedah steam bath / bain marie…
Dapat hasil yg moist dan sodap.. tekstur lembut gebus gitu….. Mmg terbaek!!!!!!
Hendaklah diingatkan aku x gune sebarang pewarna.. so kaler agk kusam.. dinasihatkan kalo nak try resepi ni korang bubuh skit pewarna hijau. Dan juga picture x menarik yer…
Den xdo dslr dan bkn photographer.. hahahahahaha
eh nak tnye korang la.. mcm ne yer nk kasi potongan kek cantik jer...
ni den potong x cantik ah.. nti gtau eh..
Jom tgk bahan dan caranya
Bahan-bahan
200 gm mentega
180 gm gula castor
4 bj telur gred B
1 sudu the esen pandan
280 gm tepung naik sendiri – aku gune tepung gandum + baking powder
½ cawan air pandan – pandan yang telah diblender bersama sedikit air
½ cawan susu cair
Cara- cara
1. Pukul mentega dan gula castor hingga gebu dan ringan
2. Masukkan telur satu per satu dan juga esen pandan
3. Masukkan tepung berselang seli dengan susu cair
4. Masuk air pandan dan gaul sebati
5. Masukkan di dalam Loyang yang telah di alas baking paper
6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180˚c selama 40 – 45 minit
7. Sedia untuk dihidangkan.. sodap!!
p/s ternyata stress bole dihilangkan dengan membaking…. Serius!!!
No comments:
Post a Comment