Wednesday, April 4, 2012

Tips Mendapatkan Apam Polkadot Yang Gebuz Gebaz Dan Cantik

Salam...

Berikutan kesalahan saya semalam semasa mengedot...
so saya decide wat research utk kesalahan itu...
ape yang saya dapat saya kongsi ngan korang sume....

untuk mengelakkan apam berlubang umpama bulan
  1. kalo periuk kukus anda kecil silelah wat satu adunan dlu sebelum sambung adunan seterusnya kerana adunan apam tidak boleh masuk angin.. ini akan menyebabkan apam anda umpama bulan...
  2. make sure sebelum masukkan adunan ke dalam piping beg, adunan itu di kaup balik hingga nampak licin dan berkilat dan tiada angin barulah masukkan ke dalam piping beg yer..
  3. boleh jadi juga kalo overbeat adunan telur gula dan ovellete akan menyebabkan apam berlubang yer...
untuk mengelakkan apam merekah
  1. sile panaskan periuk kukusan terlebih dahulu.... kemudian gunekan api yang sederhana semasa mengukus.. dan make sure mengukus apam ini selama 10 min.. jika lebih dibimbangi terjadi perkara tak diingini yer..
  2. api yang digunakan make sure sekata.. takut masak pun tak sekata.. sat g ade lak apam tersenyum dan tersengeh
untuk mendapatkan apam gebuz gebaz
  1. bile apam da masak dan sejuk jer terus masukkan ke dalam bekas bersesuaian yang bertutup... cara ini akan membuatkan kegebuzan apam kekal lama.. katenye 3 ari....
untuk menghilangkan hanyir telur

  1. sila basuh dlu telur sebelum digunakan.. masukkan jua esen vanilla untuk menutupi bau hanyir telur yang tidak enak itu



2 comments:

  1. tq pija..banyak tip yg bagus utk buat apam dot-dot....
    dah lama akak tak buat apam ni :)

    ReplyDelete
  2. hikhikhik kak mazz... saya budak baru belaja... sharing is caring

    ReplyDelete