Salam...
Berikutan kesalahan saya semalam semasa mengedot...
so saya decide wat research utk kesalahan itu...
ape yang saya dapat saya kongsi ngan korang sume....
untuk mengelakkan apam berlubang umpama bulan
- kalo periuk kukus anda kecil silelah wat satu adunan dlu sebelum sambung adunan seterusnya kerana adunan apam tidak boleh masuk angin.. ini akan menyebabkan apam anda umpama bulan...
- make sure sebelum masukkan adunan ke dalam piping beg, adunan itu di kaup balik hingga nampak licin dan berkilat dan tiada angin barulah masukkan ke dalam piping beg yer..
- boleh jadi juga kalo overbeat adunan telur gula dan ovellete akan menyebabkan apam berlubang yer...
untuk mengelakkan apam merekah
- sile panaskan periuk kukusan terlebih dahulu.... kemudian gunekan api yang sederhana semasa mengukus.. dan make sure mengukus apam ini selama 10 min.. jika lebih dibimbangi terjadi perkara tak diingini yer..
- api yang digunakan make sure sekata.. takut masak pun tak sekata.. sat g ade lak apam tersenyum dan tersengeh
untuk mendapatkan apam gebuz gebaz
- bile apam da masak dan sejuk jer terus masukkan ke dalam bekas bersesuaian yang bertutup... cara ini akan membuatkan kegebuzan apam kekal lama.. katenye 3 ari....
untuk menghilangkan hanyir telur
- sila basuh dlu telur sebelum digunakan.. masukkan jua esen vanilla untuk menutupi bau hanyir telur yang tidak enak itu
tq pija..banyak tip yg bagus utk buat apam dot-dot....
ReplyDeletedah lama akak tak buat apam ni :)
hikhikhik kak mazz... saya budak baru belaja... sharing is caring
ReplyDelete