Salam
Di kala orang sibuk tgk AIM18, aku pulak sibuk nak bikin kek...
benonye pikir da lm nih.. nak buat tp asik siaran tertunda jer...
ntah mcm ne dtg kerajinan nak bikin lak kek kesukaan i n daddy nih..
tp kali ni i nk try tuk aplikasikan menggunakan kulit tat...
actually seminggu lepas aku ade wat egg tart...
tapi crust tu mungkin terlalu nipis so bile angkat.. krappppppppp
patah sudah.. bila kaji dan tanya sana sini.. depa kate ce try wat kek..
so i try la ikut versi suka ati i sendiri.... muahahahahahahahahahaha
tadaaaaaaa.... nilah hasilnye.. muahahahahahahaha,...
abaikan je cara deko sy tuh...
nmpk nau tgn x berbedung
ni hasilnye bile dipotong.. abaikan la kesememehan cara potongan saya itu
saya mudak baru belajo dan x reti sangat bab2 nih...
main hentam kromo jerk
Bahan - Bahan
Bahan A (choc moist cake)
2 biji telur
2 cawan tepung
1 cawan gula
1 cawan koko
1 cawan minyak masak
1 cawan air mendidih
1 cawan susu manis - saya gune satu cawan susu tepung
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu esen vanilla
cara-cara
1. ayak tepung + soda bikarbonat + serbuk koko + susu tepung
2. pukul telur +gula +minyak masak + esen vanilla
3. masukkan 1 ke dalam 2 dan gaul rata
4. masukkan air medidih dan gaul lagi
5. masukkan ke dalam acuan yang dikehendaki dan kukus (boleh juga dibakar)
2 biji telur
2 cawan tepung
1 cawan gula
1 cawan koko
1 cawan minyak masak
1 cawan air mendidih
1 cawan susu manis - saya gune satu cawan susu tepung
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu esen vanilla
cara-cara
1. ayak tepung + soda bikarbonat + serbuk koko + susu tepung
2. pukul telur +gula +minyak masak + esen vanilla
3. masukkan 1 ke dalam 2 dan gaul rata
4. masukkan air medidih dan gaul lagi
5. masukkan ke dalam acuan yang dikehendaki dan kukus (boleh juga dibakar)
Bahan B ( Cream Cheese)
250gm cream cheese
gula kastor 5 sudu teh
telur 1 biji
air 1 sudu besar
cara-cara
1. blender kesemua bahan
Bahan C (tart Crust/Shell)
Tart Crust secukupnye - sy amik tart crust yg da retak dan da ancus.. dlm 250++gm
butter 50gm
cara-cara
1. hancurkan dan ramaskan tart crust tersebut
2. masukkan butter kedalam tart crust yg telah di ramas dan diuli sehingga menjadi seperti doh...
Cara-Cara Membuat Kek Coklat Cheese Kukus Dengan Crust Tat
1. Didihkan air dalam periuk kukus...
2. Masukkan lapisan coklat dan dikukus 5 minit..
3.Kemudian masukkan pula tart curst .. tekan2 sedikit .. kukus 5 minit...
4. Masukkan lapisan coklat kembali.. Kukus 5 min
5. Masukkan Cream Cheese.. Kukus 5 min
6. Masukkan lapisan coklat.. kukus sehingga masak...
Jika suka anda bolehlah letak topping coklat ganache... ngeeeeeeeeeeee
250gm cream cheese
gula kastor 5 sudu teh
telur 1 biji
air 1 sudu besar
cara-cara
1. blender kesemua bahan
Bahan C (tart Crust/Shell)
Tart Crust secukupnye - sy amik tart crust yg da retak dan da ancus.. dlm 250++gm
butter 50gm
cara-cara
1. hancurkan dan ramaskan tart crust tersebut
2. masukkan butter kedalam tart crust yg telah di ramas dan diuli sehingga menjadi seperti doh...
Cara-Cara Membuat Kek Coklat Cheese Kukus Dengan Crust Tat
1. Didihkan air dalam periuk kukus...
2. Masukkan lapisan coklat dan dikukus 5 minit..
3.Kemudian masukkan pula tart curst .. tekan2 sedikit .. kukus 5 minit...
4. Masukkan lapisan coklat kembali.. Kukus 5 min
5. Masukkan Cream Cheese.. Kukus 5 min
6. Masukkan lapisan coklat.. kukus sehingga masak...
Jika suka anda bolehlah letak topping coklat ganache... ngeeeeeeeeeeee
No comments:
Post a Comment