Friday, November 11, 2011

Japanese Slices Cheese Cake with Blueberry Topping VS 11.11.11

Salam....

ngeeee...
tarikh 11.11.11 memang mencatatkan sejarah la dalam idup aku..
pertama sebab ianya hari lahir kakak kesayangan
to angah : selamat ari lahir.... semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki.. semoga sukses dalam ape jua bidang diceburi dan bahagia bersama keluarga tercinta........

yang kedua pulak sebab aku berjaya wat cheese cake....
hahahahaha poyo kan...
sebenarnya selama ni aku ni duk la cari resepi paling mudah je kalo nak wat kek etc...
kalo nampak je perkataan meringue mulelah aku skip xmo wat...
tp disebabkan semangat dan perasaan ingin mencuba ku gagahkan jua resepi dr kak sue aleen nih..
hasilnya mmg mantoppp
xsusah pn wat meringue... apekah aku kan???

meh aku kongsi skit bab teknik meringue nih... 
tips nye adelah kalo ade kuning telur walopon skit jgn gelabah silelah kluakan menggunakan sudu ajer.... pastu pastikan bekas dan peralatan sume dalam keadaan kering... dan kalo tgk masterchef aritu diorg terbalikkan bekas tuh dan wat kiraan sampai 10 menandakan meringue da sedia.. itu lah jua yang aku aplikasikan malam td.....

kalo korang nk tau.. da 3 kali ok aku kua masuk bahan2 nak wat kek nih... ade je halangan.. ish ish ish... smpi la finale mlm td aku wat gak.... yang xleh blah lagi aku lupe bab teknik bain marie tuh.. aku igt kna ltk bekas isi air kat belah bawah dan kek kat atas.. tp aku konpius gune api atas bawah ke bawah jer... bile call kakngah (ini olang la yang wat aku berkecimpung balik dlm arena masakan...) dia kate tgk pada kek.. last2 aku wat eksperimen.... gune api bawah jer.. hasil mantop!!!!! puas hati la.... pasni leh la aku try resepi yg susah2 plak.. mn tau rezeki leh bukak bakery... ngeh ngeh ngeh...


ok jom intai bahan2
kak sue sy minta izin copy yer

credit to this :  Inspired by sis Zaharah Omar. Original recipe from RMS Benhadria (FB - http://www.facebook.com/profile.php?id=100000650701763). Link to the recipe -http://www.facebook.com/topic.php?uid=113696645313805&topic=855&start=0&hash=302c79493eeea4f98ab344d0c93078a9).

4-5 keping cheddar cheese 
200ml susu segar (ganti dengan susu cair) ---- sy gune susu cair + susu tepung sbb susu cair x ckup.. ngeeee
4 biji telur
70gm gula halus ---- sy gune gula castor
70gm tepong kek (ganti dengan tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder)
70gm butter
masa penyediaan: 20min
masa membakar: 1jam

Cara-caranya:
1. koyak2kan ciz kecil2 dan campurkan dgn 200ml susu segar. masak dgn api perlahan, kacau selalu. masukkan butter,tutup api.*

2. asingkan telur putih dan merah. pukul telur putih dgn 70gm gula halus hingga menjadi kembang @ meringue. kemudian pukul telur merah hingga kembang, masukkan dlm adunan ciz tadi ( 1 ).

3. masukkan tepong sikit demi sedikit, kacau perlahan. sekiranya berketul boleh di tapis. kemudian masukkan adunan meringue tadi. kaup dan sebatikan adunan.

4. lapik acuan 7x3 inci loyang bulat. tuang adunan kedalam acuan.

5. letak loyang dlm bekas yg telah di isi air panas. masukkan ke dalam ketuhar yg telah di panaskan 20min pada suhu 170c selama 20min kemudian rendahkan suhu kepada 140c dan terus membakar selama 40min.

teknik membakar bain marie atau steam bath sbb cheese sangat lembut dan mudah terbakar.

* Ku blend je semua yang bertanda * ni termasuk kuning telur & tepung yang telah diayak dengan baking powder (1 sudu kecil). 
Kes tak de tepung kek la ni... kehkehkeh. Kan dah kata... mesti nak derhaka jugak :P. Pastu tak masak dah atas api plak tu.
**** yg ni sy x ikut pn.. ngeeee... ****

* Elakkan kek mengecut dengan membiarkan ia sebentar di dalam oven selepas masak.
 Biarkan pintu oven terbuka sedikit selama 10-20 minit.
***** tips ni bagus tau*****














No comments:

Post a Comment