Monday, December 12, 2011

Cheese Cake Kukus VS Eggless Yogurt Choc Cake ---Happy Birthday Mak!!

Salam...

selamat hari lahir mak!!
we all luv u very much...
muahhhhhhhhhhhhh
lagu khas untuk my mother in law... 


dan sempena hari lahir mak, 
aku memberanikan diri mendeko dan membuat gabungan kek.
khas utk my mil....
aku gunakan resepi cheese cake kukus + eggless choc moist cake...
dihiasi plak dengan krim aising


inilah hasil dari tgn keras aku....
pertama kali cuba nih...
mmg kek ni ade sentimental value ah...
muahahahahaha xmau gelak tau...
susah payah sungguh ai wat nih...
ngeeee


corak dalamnye serupa ini ler... tp ni versi makan2 utk aku n family.. 
xde krim aising... muahahahahahaha

jom tgk resepi eh...

Cheese cake kukus

250gm butter – aku makai majerin jer
150g gule kastor
4 biji telur – aku makai telur gred B
250gm tepung naik sendiri – aku makai 250gm tepung gandum + baking powder
2 sudu sunquick – x letak pon
200ml susu segar – aku makai 4 tbsp susu tepung + air digaul dan menjadi 200ml air susu
5 keping cheese – aku makai 6 keping

Cara –cara
1. Cairkan susu + cheese
2. Pukul butter dan gula sehingga sebati dan kembang
3. Masukkan tepung dan telur secara selang seli dan pukul rata
4. Masukkan campuran susu dan cheese serta gaul rata
5. Griskan Loyang dengan butter dan tuang adunan ke dalam Loyang kemudian tutup dengan aluminium foil --- sy tutup tudung pengukus dengan kain bersih
6. Kukus sehingga masak

**** saya warnakan adunan dengan sedikit pewarna.****

Eggless yogurt choc cake

Bahan2
60ml air panas
50gm susu tepung
1tbs nescafe – x letak pon
½ cawan minyak masak
100g gula castor
1tbp esen vanilla
1 cawan yogurt plain
125g tepung gandum*
40g serbuk koko
1 tsp baking powder
½ tsp baking soda
Secubit garam* (*campurkan dan ayak)

Cara2
1. Campurkan air panas susu tepung dan nescafe
2. Masukkan minyak masak gula dan esen vanilla. Kacau sehingga gula larut
3. Masukkan yogurt dan kacau sebati
4. Masukkanserbuk koko serta tepung , baking powder, baking soda dan gaul semua sebati
5. Bakar lebih kurang 35-40 min dengan suhu 170 ⁰C


Icing

Bahan-bahan

½ cup shortening
½ cup butter
1 susu teh esen vanilla
4 cawan gula aising ( ayak sekurang kurangnya 2x)
2 sudu besar susu cair/ fresh milk / air – sy ltk air jer
Pewarna disukai
Cara-cara
1. Pukul butter dan shortening pada high speed hingga kembang
2. Masukkan esen vanilla
3. Masukkan gula aising satu per satu. Pastikan sebati yang pertama baru masukkan yang kedua dan seterusnya
4. Masukkan susu / air
5. Pastikan kembang dan fluffy
6. Masukkan pewarna dan boleh da di hias


p/s credit to my grup masakan... utk resepi lazat nih... tq uolsssssss










2 comments: