Salam..
di malam yang hening dan penuh kebisingan berperang ngn manja...
sempat gak ler aku bikin JELLY KELAPA & BUN LEMBUT OSAKA...
untuk jelly kelapa aku amik resepi dari sini...
dan bun manis osaka plak dr sini..
kredit utk mereka...
tapi saya minta izin copy paste resepi dari sini ye chef dan kak ros...
BUN LEMBUT OSAKA
bahan-bahan
(aku derhaka yer... kalo nak versi asal klik link kat atas nun)
380gm tepung roti
1 sudu besar shortening
1 biji telur (tinggalkan sedikit untuk gliss)
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
1/3 sudu kecil garam
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil bread improver
1 sudu kecil bread softener
160ml air
untuk gliss
baki telur + 2 sudu besar susu --- digaul sebati
cara-cara
1. masukkan semua bahan ke dalam bread maker dan set utk bread dough
2. uli dan tumbuk sedikit untuk buang angin dan dibiar naik lagi
3. bulat2kan dan susun di atas dulang pembakar (make sure gris dulu ye dulang pembakar)
4. setelah bun naik 2 kali ganda, gliss permukaan dengan sapuan gliss tadi dan bakar pada suhu 150 darjah selama 20 min (ini ikut oven den yo)
5. setelah siap di bakar sejukkan atas redai dan simpan dalam bekas tertutup untuk kekalkan kelembutan...
psttt panas dr oven nih... sodap.. lembut giler!!
JELLY KELAPA
bahan-bahan
10 gm serbuk agar2
3 mug air
1 mug gula
2 mug air kelapa
isi kelapa secukupnya
cara-cara
1. masakkan serbuk agar2 bersama 3 mug air. kacau hingga larut
2. masukkan gula dan kacau lagi hingga larut dan mendidih. tutup api
3. tapiskan dan masukkan air kelapa serta isi kelapa dan kacau rata
4. masukkan adunan ke dalam acuan dan sejukkan di dalam peti sejuk (chilled)
5. boleh dihidang... sodap wehhhhhhh
*** aku pakai mug bese tu jer
No comments:
Post a Comment